Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Περίοδοι του ρεμπέτικου

Μέχρι το 1938 Τα πρώτα ρεμπέτικα αναφέρονται κυρίως σε παραβατικές πράξεις και σε ερωτικές σχέσεις ενώ το κοινωνικό στοιχείο στην θεματική είναι περιορισμένο.Στην περίοδο αυτή κυριαρχεί το πειραιώτικο στυλ με κυριότερο εκφραστή τον Μάρκο Βαμβακάρη. Παράλληλα αρχίζουν να γράφουν ρεμπέτικα και οι Σμυρνιοί συνθέτες. Το 1937 εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιτσάνης και περίπου την ίδια περίοδο και ο Μανόλης Χιώτης. Το 1936 λογοκρίνεται το τραγούδι του Τούντα "Βαρβάρα". Το 1937 επιβάλλεται από το καθεστώς του Μεταξά γενικευμένη λογοκρισία. Το περιεχόμενο αλλάζει αναγκαστικά. Οι αναφορές στο χασίσι, στους τεκέδες και στους ναργιλέδες εκλείπουν. 1938- περίπου 1960 Τραγούδια γράφονται και κατά τη διάρκεια της κατοχής δεν περνάνε όμως στη δισκογραφία γιατί τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά μέχρι το 1946. Από τη στιγμή αυτή κυριαρχεί ο Βασίλης Τσιτσάνης μαζί με την Μαρίκα Νίνου, ο Μανόλης Χιώτης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Οι περισσότεροι παλιοί ρεμπέτες μένουν όμως στο περιθώριο

Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου (18/04/2015)



Άρθρο:Δημήτρης Μεζάλας

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Κώστας Καραφώτης, η Λένα Αλκαίου και
ο Λευτέρης Κιντάτος ερμηνεύουν μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη, που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει, όπως: «Η ζωή μου όλη», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Η πιο μεγάλη ώρα»,
«Να είχα το κουράγιο», «Ο τρελλός», «Θα κλείσω τα μάτια», «Γιατί καλέ γειτόνισσα»,
«Χαροκόπου 1942 – 1953 (Εφτά νομά), «Και τι δεν κάνω», «Όταν σημάνει η ώρα».
Τον Άκη Πάνου τιμούν ακόμη και αφηγούνται ιστορίες από την επαφή τους μαζί του, οι: Γιώργος Αρμένης, Αντώνης Αντωνίου, Xρύσα Ρώπα, Γρηγόρης Ψαριανός, Αγλαΐα Κυρίτση, Μαρία Νικόλτσιου, Στέλιος Ελληνιάδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Άννα Βερούλη, Νατάσα Ασίκη, Νίκος Μιχαλόπουλος, Ευτυχία Φράγκου, Κωνσταντίνος Σταυρίδης (γιατρός).

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε σε έναν καλλιτέχνη που κάνει εντύπωση (τουλάχιστον σε μένα) η ταπεινότητά του αλλά και το τεράστιο ταλέντο του.
Πρόκειται για τον Μάριο Κώστογλου έναν από τους συντρόφους του Άκη Πάνου στις λιγοστές του live εμφανίσεις.

Δύο τραγούδια που τραγούδησε σημάδεψαν ευχάριστα την εκπομπή και σας τα προτείνουμε να τα απολαύσετε μαζί με ολόκληρο το αφιέρωμα στον Άκη Πάνου.





rebetiko photo Logorebetiko2_zps8a216652.jpg

Δημοφιλείς αναρτήσεις